Default size cecilia qwinth

Cecilia Qwinth

Jag vill använda mina kunskaper och mina erfarenheter som patient och anhörig för att förbättra vård och hälsa - det är en del av min patientresa. När jag fick min diagnos Parkinsons sjukdom hade olika symptom smugit sig på under säkert 15 år. Det gick långsamt och jag märkte inte symptomen i början – ”Lite stel på morgonen, det är väl alla?” – jag kan inte säga när sjukdomen debuterade.

Det var först när symptomen blev tydliga som jag förstod att något var fel, det var något som skavde, men det tog ändå tid innan jag fick min diagnos. Under flera år träffade jag olika specialister inom Hälso- och Sjukvården och när jag till sist fick diagnosen föll alla bitar på plats. För mig blev diagnosen en lättnad, en förklaring på vad som fattades mig och jag tänkte:

”om mina erfarenheter kan hjälpa andra, är det värt att leva med den här sjukdomen”.

Det är en av anledningarna till att jag startade min blogg ”Mitt liv med Parkinson” där jag delar med mig av stort och smått som händer i mitt liv med Parkinson. Från de som har hört av sig och tackat för att bloggen finns har jag förstått att det finns ett stort behov av att kunna känna igen sig och sin situation – och ibland bara att kunna sätta ord på det som händer.

Min diagnos har gett mig möjlighet att ta ett aktivt ansvar för hur jag mår. Träning och fysisk aktivitet är ett sätt för mig att hantera mina Parkinsonsymptom och att bromsa utvecklingen av sjukdomen.

Mitt intresse för hur träning kan bromsa Parkinson har bland annat lett till att jag är engagerad i ”Parkinsonpingis” i Göteborg, vi tränar, skrattar och umgås. De här kvällarna är betydelsefulla både för träningen men också för möjligheten att träffa andra - hälsan förbättras hos oss allihop, både fysiskt och mentalt.

Ansvarig Kontaktperson

Patrik Alexandersson
patrik.alexandersson@chalmers.se

Senaste Resurser